Una escriptora britànica, que es va canviar de sexe, es casa una altra vegada amb la seva primera dona Això que hi ha unions per a tota la vida no és un mite. Hi ha qui ho segueix al peu de la lletra, fins i tot amb obstacles que podrien ser insalvables, com un canvi de sexe. Ho ha constatat - i no amb paraules, sinó amb fets - l'escriptora britànica Jan Morris, que va néixer home, i després d'operar-se el 1972 per convertir-se en dona, s'ha tornat a casar pel civil amb la seva primera dona. Morris, nascuda com a James Humphrey Morris el 1926, va contraure matrimoni amb Elizabeth Tuckniss, amb qui es va casar per primera vegada el 1949 i va tenir cinc fills, segons ha informat avui la premsa britànica.
L'operació, la separació i la nova unió
El 1972, James Morris es va sotmetre a una operació de canvi de sexe al Marroc perquè les lleis britàniques de llavors li exigien que es divorciés primer de la seva dona, cosa que ell no volia fer. Després de l'operació, Morris va seguir casat amb Elizabeth, però per poc temps, ja que, a causa de la legislació, es va veure obligat a divorciar-se'n, encara que la separació va ser amistosa.
Gairebé 60 anys després de casar-se amb Elizabeth quan encara era home, la historiadora i escriptora de llibres de viatges ha contret una nova unió amb ella. Ho va fer el 14 de maig passat a l'ajuntament de Pwllheli (Gal·les). "Estem juntes una altra vegada de manera oficial", ha dit Elizabeth a la premsa, amb un somriure dibuixat a la cara. "Després que Jan es canviés de sexe ens havíem de divorciar, així que ho vam fer. Per mi no era diferent. Encara tenim la nostra família", ha afegit.
"Aquí hi ha dues amigues"
Després de la unió civil, les dues dones, que viuen a Llanystumdwy (Gal·les), ho van celebrar prenent el te a casa d'un amic. Segons la premsa, la parella vol que, quan es morin, les seves restes siguin sepultades a prop de casa seva amb un epitafi en gal·lès i anglès que digui: "Aquí hi ha dues amigues, al final d'una vida juntes".

El Periódico
04.06.2008
348 paraules